Lewiatan: Wiemy, ile będzie można dodać substancji wzbogacających do żywności


Nowe przepisy regulujące rodzaje substancji wzbogacających dodawanych do żywności przewidują, że maksymalna ilość witamin i składników mineralnych zawartych w 100g (100 ml) produktu nie może być większa niż połowa dziennej dawki zapotrzebowania na daną substancję. To dobra propozycja – uważa Konfederacja Lewiatan.

Lewiatan: Wiemy, ile będzie można dodać substancji wzbogacających do żywności
fot. pixabay.com

- Wyjątek stanowić będzie zawartość witaminy C i folianów – tutaj, z uwagi na straty zachodzące w procesie przygotowania żywności, producent będzie mógł dodać dawkę nie większą niż 100 proc. referencyjnej wartości spożycia. Natomiast minimalna dawka nie będzie mogła być niższa niż 15 proc. referencyjnej wartości spożycia, a w przypadku napojów – 7,5 proc. wartości – mówi dr Dobrawa Biadun, radca prawny, ekspert ds. polityk publicznych Konfederacji Lewiatan.

Przy okazji ustawodawca proponuje ujednolicenie stosowanej terminologii poprzez wprowadzenie pojęcia „referencyjnej wartości spożycia” (zamiast obecnego: „zalecanego dziennego spożycia”).

Zmiana wynika z konieczności dostosowania prawodawstwa do przepisów unijnych. Cieszy propozycja 6-miesięcznego okresu dostosowawczego, która pozwoli płynnie dokonać zmiany produktów bez konieczności ponoszenia dodatkowych kosztów.

Konfederacja Lewiatan

Zobacz także:
Komentarze
  • Aktualnie brak komentarzy. Twój może być pierwszy!
SMS News

SMS News

Bądź na bieżąco! Możliwość otrzymywania najważniejszych informacji publikowanych w portalu BiznesLubuski.pl za pośrednictwem SMS.

Aktualności

Newsletter

Newsletter pozwoli Państwu być na bieżąco z wydarzeniami, zmianami w prawie, nowymi przetargami i zamówieniami.

Czat online

Czat online

Czat jest platformą nawiązywania kontaktów z przedsiębiorcami oraz ekspertami, którzy na BiznesLubuski.pl będą się pojawiać.

Baza adresów

Baza adresów

Duża baza adresów najważniejszych instytucji, wydziałów, osób. Teraz łatwiej trafić do odpowiedzialnego urzędnika, instytucji.

Zamknij

Informacja o plikach cookies...

Ta strona używa plików cookies. Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.